Menu
Hrvatska / Jednodnevni izleti

Sinac – Izvor rijeke Gacke – Majerove mlinice

Gacka je zbog svoje čistoće i bogatstva ribom (od koje se najviše ističu pastrve) poznata lička rijeka. U prošlosti je bila posebno važna za život tadašnjeg stanovništva jer su pomoću snage njezina toka i slapova mještani proizvodili brašno – što za svoje potrebe, što kao hranu za domaće životinje. Ima nekoliko izvora, od kojih su 3 veća – Tonković vrilo, Klanac i Majerovo vrilo. Mi smo posjetili Majerove mlinice i vrilo.

Uživali smo u vožnji kroz Liku. Osim pogled na guste zelene šume, što nam je baš odmaralo oči, na pašnjake i livade pune proljetnog cvijeća, veselilo nas je i što smo često nailazili na krda krava i ovce. Ovce su nas na kraju „pratile“ do samog kraja. Bezbrižno su pasle na livadi pored pizzerije u kojoj smo ručali.

Došavši do Sinca auto smo ostavili na parkingu 50-ak metara ispred pizzerije. Parking je označen i ne plaća se. Prvo smo htjeli ručati, a onda prošetati do Majerovih mlinica. Čuli smo pohvale na rad ekipe iz pizzerije Ruspante, pa smo se došli uvjeriti u to.

Dobili smo dobre informacije – u pizzeriji Ruspante je izbor pizza dobar i dovoljno su velike za najesti se, te ukusne. Nas četvero je naručilo različite pizze kako bi svi isprobali što više. Ja sam naručila Ruspante – pizzu sa sirom, dimljenom piletinom, gorgonzolom, ljubičastim lukom i pestom Genovese. Jaaako je fino mirisala, a i okus je bio jako dobar. Probala sam i po komadić Mafioze –pizze s inćunima (koja mi je, iako volim slano ipak bila malo preslana) i BBQ pizzu – verziju s manje sira, piletinom, domaćim kobasicama, crvenim lukom i BBQ umakom (koja mi se svidjela iako ne volim kobasice). Tuna verziju nisam isprobala, vjerujem na riječ prijateljici koja je rekla da joj je jedna od boljih pizza tog tipa. Moram priznati da mi je pizza Ruspante bila najukusnija, ali iako se popela na moju listu najboljih pizza, pizzu Dalmacija iz Gustirne (Gradac) nije uspjela maknuti s prvog mjesta.

Majerove mlinice

Majerove mlinice se nalaze 100 –tinjak metara dalje od pizzerije, pa smo nakon ručka krenuli u laganu šetnju i obilazak. Jako je lijepa priroda tamo. Prošetali smo mostićima, sjeli na klupicu (ima ih nekoliko, raspoređenih na više mjesta), uživali u zvukovima vode i slapova.

Pored mlinica se nalazi ruševina koja je u prošlosti isto služila za proizvodnju brašna. Tamo je i manji ugostiteljski objekt OPG Kolaković koji je ujedno i suvenirnica.

Iako se, da bi ušli u mlinicu, čuli kako se nekada tamo radilo te vidjeli kako sada nastaje brašno, treba najaviti – mlinica je bila otvorena. Vikendom je tamo više posjetitelja, pogotovo u kasno proljeće i ljeti, pa najava nije uvijek nužna. Gospodin Majer nam je ispričao o važnosti koju su mlinice imale za vrijeme života njegovih predaka. Probali smo domaći kruh te iskoristili priliku i odmah tamo kupili brašno. U ponudi su bile 3 vrste brašna – pšenično, integralno i kukuruzno. S obzirom na to da je dečko bio sa mnom tj. imao je tko sve to nositi, kupila sam po 2 kg svake vrste. 2 kg neovisno o kojoj se od te 3 vrste radi košta 10 kn, a postoji mogućnost i kupnje  po 1 kg brašna.

Posjeti Majerovom vrilu i mlinicama je idealna opcija kada želite pobjeći od gradske vreve, provesti vrijeme s partnerom ili obitelji u prirodi, ali i s društvom otići na pizzu u obližnji Ruspante i usput malo prošetati.

Majerove mlinice

Dodatne info:

https://visit-lika.com/page/vrila-gacke-i-mlinice-na-majerovom-vrilu

http://www.np-sjeverni-velebit.hr/posjeti/okolica/gackadolina/

4 komentara

 • Avatar
  Tonka
  25. kolovoza 2020. u 15:28

  Odlične slike i odličan tekst 🙂

  Odgovori
 • Avatar
  Ines
  5. siječnja 2021. u 15:54

  Nisam znala za to mjesto. Baš bi mogli navratiti tamo na izlet putem do mora!

  Odgovori
  • Mihaela
   Mihaela
   5. siječnja 2021. u 20:10

   Svakako otiđite nekad tamo. 🙂

   Odgovori

Ostavi dojam