Menu
Bosna i Hercegovina

Konjic

Konjic je grad smješten u centralnom dijelu države, na granici njezinih regionalnih dijelova zbog čega se često naziva gradom koji povezuje Bosnu i Hercegovinu.

Iako prijateljici i meni, na našem putu od Sarajeva do Blidinja nije bio u planu za posjetiti, drago nam je da smo ipak zastale i prošetale tim gradićem. Centrom Konjica protječe rijeka Neretva i upravo nam je most koji je premošćuje privukao najveću pozornost. Radi se o Kamenoj ćupriji – mostu sa 6 lukova sagrađenom 1862. godine, jednom od najljepših mostova iz doba Osmanskog razdoblja koji je sada nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Upravo se taj most smatra točkom u kojoj se Hercegovina povezuje s Bosnom.

Ne znam zašto, ali baš volim mostove. To sam primijetila kad mi je jedna prijateljica za vrijeme jednog putovanja izjavila „Kaj baš moramo preko svakog mosta prešetati?!“. U tom trenutku sam se osvijestila da stvarno to radim – kad vidim most „moram“ prijeći preko njega. Kamenom ćuprijom mi je bilo posebno lijepo prošetati, ali i zaustaviti se na sredini i uživati u pogledu na Neretvu, Konjic i prirodu koja ga okružuje.

U centru Konjica se nalazi i Repovačka džamija, koja je također nacionalni spomenik, isto kao  i crkva svetog Ivana Krstitelja te Franjevački samostan (unutar kojeg je i muzej tj. galerija samostana). Turistički info centar, također smješten u samom središtu grada, radi od 9 do 17 h svakim danom osim nedjelje. Tamo možete rezervirati posjet Titovom bunkeru – atomskom skloništu velikom 20 000 kvadratnih metara, građenom 26 godina i namijenjenom vojnom i političkom vrhu bivše Jugoslavije. Glavni dio turističke ponude Konjica je ipak vezan uz boravak u prirodi – rafting na Neretvi, kampiranje i seoski turizam pored obližnjeg Boračkog jezera i doline Glavatičevo te planinarenje na planine Prenj, Bjelašnicu i Visočicu. Upoznala smo još jedan grad, saznala neke nove stvari o tom području i uživala u šetnji. Konjic me ugodno iznenadio. Zato volim putovati autom – baš uvijek mogu zastati negdje i neplanirano otkriti neko novo, zanimljivo mjesto.

Dodatne info:

https://www.visitkonjic.com/

Bez komentara

    Ostavi dojam