Menu
Hrvatska / Jednodnevni izleti

Mlin na Muri

Nađete li se na samom sjeveru Hrvatske, u Međimurskoj županiji neka vam ne promakne posjetiti neka od zanimljivih mjesta tamo kao što su grad Čakovec, toplice Sveti Martin ili Mlin na Muri. Međimurje graniči sa Slovenijom i Mađarskom, vrlo blizu je i Austrija. Njegove zanimljive turističke destinacije su od Zagreba udaljene nešto malo više od sat i pol vožnje automobilom, a od Varaždina – glavnog grada susjedne mu županije kojeg isto vrijedi posjetiti, samo pola sata. Mi smo ovog puta odlučili posjetiti Mlin na Muri. Za promjenu nisam ja bila „vodič izleta“ – ovog puta je na izlet mene vodio moj dečko.

U Žabniku se nalazi najsjevernija turistička točka Hrvatske.

Mlin na Muri se smjestio u Žabniku, najsjevernijem naselju u Hrvatskoj, unutar zaštićenog regionalnog parka Mura – Drava. Mura se ulijeva u Dravu, a neposredno prije svog spajanja rijeke teku gotovo usporedno. U te dvije rijeke žive čak 73 vrste riba. Ušće Mure i njegovo šire područje se zbog specifične prirode naziva „Hrvatska Amazona“. To je područje koje obuhvaća 300 različitih vrsta biljaka, područje na kojem obitava velik broj ugroženih i zaštićenih ptica, strogo zaštićena vidra, 16 vrsta šišmiša, vretenci… Šetajući Mlinarovim poučnim putem saznali smo još zanimljivosti, vidjeli bijelu čaplju, sa znatiželjom gledali to močvarno područje oko nas, trsku, lopoče, uživali u zvukovima rijeke Mure…

Nakon kratkog odmora na klupici uz rijeku, došli smo i do mlina – jedinog riječnog plovećeg mlina u Hrvatskoj. Pored je i riječna skela – plovilo koje pomoću riječnih struja s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila.

U blizini se nalazi i ribički dom te ugostiteljski objekt Mlinarska kuća uz koju su dječje igralište i labirint ljubavi. Zastali smo pred labirintom i zaključili da je lijepo što je na tabli zastupljen i engleski jezik! Razlog – svaki kraj Hrvatske ima svoje narječje, a neka narječja su prilično specifična i teško razumljiva svima. E, pa tako je nama bilo s međimurskim – krenuli smo čitati i prilično zapinjali s „prijevodom“! Na kraju smo, da budemo sigurni jesmo li sve dobro razumjeli pročitali englesku verziju tog natpisa. Prošetali smo labirintom i kao što je i preporučeno tekstom na tabli – uživali u toj šetnji i u cijelom tom području, svemu što smo vidjeli i naučili. Bio je to jedan lijep izlet.

Bez komentara

    Ostavi dojam