Menu
Hrvatska / Jednodnevni izleti

Etno selo Kumrovec

’’Staro selo’’ Kumrovec je prilično veliko muzejsko etno naselje koje prikazuje autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća.

Odmah u početku obilaska su nas oduševile kuće. Točnije njihovi slamnati krovovi za koje smo saznali da osim što su zanimljivog izgleda su i jako dobar izolator topline/hladnoće.

Zadržali smo se u rodnoj kući Josipa Broza Tita unutar koje je povijesni i etnografski muzejski postav. Pored kuće je i Titov spomenik, Augustinčićevo djelo.

U nastavku smo posjetili osnovnu školu, licitarsku kuću, kovačnicu, kuću unutar koje je bilo prikazano zagorsko vjenčanje, kuću koja je prikazivala kako je izgledao dom mlade obitelji s djecom, prostore u kojima se pripremala i posluživala hrana.

Bili smo i u vatrogasnom domu ispred kojeg je kip Gjure Deželića – oca hrvatskog vatrogastva. Dok smo mi razgledavali tadašnja vatrogasna vozila moj dečko je pritisnuo neki gumbić, pa se zaorila i vatrogasna himna! Zbunio nas je tim postupkom jer smo prvo pomislili da je uključio neki alarm!

Posjećujući sve te kuće vidjeli smo razne zbirke keramike, oruđa i alata, drvenih dječjih igračaka, seoskog namještaja, košara i pletenih proizvoda, narodnih glazbala, nakita…

Kuće i kućice koje izgledaju kao da su nacrtane, stogovi sijena, kokoši i pijetlovi koji slobodno šetaju selom, kukuruzi koji vise gotovo sa svake kuće, cvijećem ukrašeni prozori, potočić i drveni mostići… Sve zajedno izgleda nestvarno, kao iz neke priče. Kumrovec je mjesto koje se svakako isplatilo posjetiti. Za kraj smo u suvenirnici kupili magnete i složili se da Zagorje skriva jako zanimljiva mjesta koja treba otkriti i upoznati.

Dodatne info:

http://www.mhz.hr/Ustrojbene%20jedinice/Muzej%20%22Staro%20selo%22%20Kumrovec

Bez komentara

    Ostavi dojam