Menu
Aktivni odmor / Hrvatska

Kajakom po rijeci Odri

Nakon paraglajdinga i ziplinea, uz uobičajeno planinarenje i bicikliranje – došao je red i na veslanje! Najveća avantura je biti mama (nadobudnom, uskoro dvogodišnjem, malcu koji je savršena preslika Tomislava i mene, ali ubrzaniji jedno 4x), pa moram priznati da nisam baš sada planirala „uhvatiti se kajaka“, ali zato moj dragi je!

Početkom tjedna mi je rekao – u subotu idemo kajakariti! Baš me iznenadio, pa sam ga u sekundi zasula pitanjima; Otkud sad to? Gdje? Kad točno? Jel’ može dijete s nama/di ćemo s njim? Koliko to traje?

Iako mi je na dio pitanja odgovorio – ispostavilo se da me u subotu čeka „dan iznenađenja“. Ono što je bilo sigurno – dijete ne ide s nama. Navikli smo tog našeg malca voditi svuda. Ovo je bilo prvo neko odvajanje od njega – da ne ostaje ni uz jedno od nas dvoje, a da mi idemo negdje gdje bi se njemu sigurno svidjelo biti. To mi je bilo čudno, isto kao i činjenica da apsolutno nikako nisam sudjelovala ni u planovima, ni ikakvoj organizaciji izleta.

Došla je i ta „mistična“ subota, dijete je ostalo nekoliko sati s bakom – a mi smo veslali!

Izlet kajacima su organizirali Backpack adventure travel – ekipa, koja kao i ja – ne stiže „pisati“ i „objavljivati“ baš nešto puno, jer radije „drnda“ okolo – ali sve važne info možete pronaći na njihovoj web stranici.

Plan nam je bio upoznati dio Turopolja, dio rijeke Odre, a i kajak! Došavši do obale, uz koju su nas kajaci čekali, svi smo dobili osnovne info, kako veslati i kako se ponašati u vodi u slučaju preokretanja kajaka.

Tamo smo saznali i da zbog niskog vodostaja rijeke ne idemo na planiranu turu, već „u suprotnom smjeru“, uzvodno. Pomislila sam „ajoooj, moje prvo veslanje i onda odmah uzvodno“! Ubrzo nakon toga avantura je počela! Stavili smo stvari u plastičnu bačvicu i uz pomoć vodiča sjeli u kajak.

Izostalo je padanje u vodu pri samom ulasku u kajak, slučajno „mačevanje“ i saplitanje veslima, „borba“ s rijekom i tako neke sitnice kojih sam mislila da bi moglo biti! Bez nekog velikog truda, baš nekako prirodno i laganini – ispalo je da vozimo kajak i putujemo rijekom okruženi priličnom divljinom. Odmah mi se svidjelo – i veslanje i okruženje.

Odra je na tom dijelu stvarno mirna. Na kraju povremeno uopće nisam imala osjećaj da teče/da veslam rijekom. Naišli smo na lopoče, 2 ribiča kojima smo mahnuli, drveni most, hrpetinu riječnih trava koje smo se trudili zaobići… Na kraju smo došli do dijela gdje je tih trava bilo toliko da je naš vodič zaključio da bi za početnike borba s njima bila prenaporna i besmislena, pa smo nasred rijeke svi stali, malo proćaskali i onda se uputili natrag.

Tomislav i ja smo natrag malo brže veslali, pa smo u jednom trenutku bili prvi kajak i uspjeli vidjeti čaplju – koja je odletjela čim nas je spazila. Nisam znala gdje bi prije pogledala – svuda oko mene je bilo lijepo. Mogu se zamisliti kako veslamo i plovimo, laganini, cijeli dan negdje…

Po izlasku na kopno, dok smo skidali prsluke i presvlačili se (noge u kajaku budu mokre, a često i hlače i majica) – komentirala sam kako nitko nije pao i završio u rijeci. Pola minute nakon toga, jedan dečko je doviknuo “tko je rekao da nitko nije pao”. Dvojac iz jednog kajaka se prevrnuo pri izlasku. Svejedno, i to je prošlo uz smijeh!

I Tomislavu i meni se svidio izletić. Pitao me na kojem mjestu (misleći u usporedbi s paraglajdingom i ziplineom) mi je kajak. Nisam mu uspjela odgovoriti. Ne znam ni sada. U svakoj toj aktivnosti sam osjećala neki poseban mir i bilo mi je jako ugodno i opuštajuće (kod ziplinea manje jer kratko traje, pa se taj osjećaj ne stigne dugo zadržati). Osjećaj je sličan, a aktivnosti su skroz različite…tako da ne znam. Kajak je dostupniji. Lakše je češće organizirati takav izlet (iako isto puno ovisi o vremenskoj prognozi). Izlet može trajati satima… Sve to mu nekako daje neku prednost. Tomislavu se kajak isto jako svidio i mislim da nećemo dugo čekati da opet uskočimo u njega (neke planove je već tamo počeo smišljati). Poznavajući naše dijete, već ga vidim kako važno sjedi u sredini kajaka između nas i isto uživa i jedva čekam novi izlet!

Dodatne info:

https://backpack.hr/

kajakom po rijeci odri, kajakom po rijeci odri

3 komentara

 • Avatar
  Meri
  13. rujna 2022. u 16:15

  Divan i topao članak, nisam ni znala da u blizini Zagreba na Odri ima nešto tako, dobila želju za posjetom😃

  Odgovori
 • Avatar
  Ivan ZG
  13. rujna 2022. u 16:22

  Mihaela, prvi put komentiram Vaš članak, jako lijepo, moram na Odru!

  Odgovori
 • Avatar
  Antonija
  14. rujna 2022. u 16:29

  Za ovu ljepotu od prirode nisam ni znala i još to što mi je u blizini. Ovakve informacije odmaraju mozak i uvijek su dobrodošle:)
  Definitivno ću skoknuti do tamo.

  Odgovori

Ostavi dojam