Menu
Druge destinacije / Slovenija

Ljubljana

Grad u kojem sam najčešće, ako izuzmem određene gradove iz države u kojoj živim, je upravo Ljubljana. Kad je u pitanju neka izložba, shopping, vikend odmor ili jednodnevni izlet – Ljubljanu uvijek rado posjetim.

Taj najveći i glavni grad Slovenije me osvojio na prvu. Smjestio se na rijeci Ljubljanici i svakome tko se nađe tamo ne mogu promaknuti zmajevi na jednom od mostova (Zmajskom mostu), a ni likovi iz rijeke čije se skulpture nalaze posvuda po centru grada. Iako su neki od mojih suputnika s kojima sam bila u Ljubljani, komentirali da im ti zmajevi izgledaju opako, a svi ti likovi pomalo jezivo, te da je Ljubljana zbog toga čudan grad – meni taj grad nije ni malo čudan. Da, drugačiji je, ali pozitivno drugačiji. Vezano uz zmajeve postoji mit da je na prostoru današnje Ljubljane grčke mitske junake Argonaute napalo čudovište. Svladao ga je jedan od njih – Jazon, a čudovište je nazvano Ljubljanski zmaj. Tijekom vremena je upravo taj zmaj postao glavni simbol Ljubljane, isto kao i (njegova) zelena boja.

Nedaleko od Zmajskog mosta pozornost privlači i Tromostovje – tri mosta spojena u jedan, djelo svjetski poznatog slovenskog arhitekta Jože Plečnika. Tromostovje je smješteno u samom centru grada, pored glavnog Ljubljanskog trga – Prešernova trga. Osim kipa Francea Prešerna – najpoznatijeg slovenskog pjesnika svih vremena, čija je pjesma Zdravljica danas slovenska himna, na trgu se nalazi i franjevačka crkva Marijina uznesenja.

Drugi važan trgu u Ljubljani koji svakako morate posjetiti je Mestni trg. Na njemu se nalazi gradska vijećnica iz 18. stoljeća i Robbova fontana koja predstavlja 3 rijeke – Ljubljanicu, Savu i Krku. Svojim izgledom me podsjetila na fontane koje sam viđala u Rimu. U blizini se nalazi i barokna katedrala svetog Nikole.

Nezaobilazan trgu u Ljubljani je i Kongresni trg omeđen zanimljivim građevinama (od kojih se najviše ističu zgrada sveučilišta i crkva svetog Trojstva). Središnji dio trga zauzima park u kojem se nalaze ostaci rimske Emone.

Šetnjom do tih trgova, uz rijeku i ulicama grada naići ćete na manje trgove, građevine zanimljivih pročelja, muzeje, brojne trgovine, suvenirnice te kafiće i restorane. Nedaleko samog centra grada nalazi se park i šuma Tivoli koja se prostire na oko 5 kvadratnih kilometara. Dio park šume je uređen brojnim stazama za šetnju i rekreaciju.

Ljubljana ima i poznatu tržnicu koju je isto projektirao Plečnik i na kojoj možete naći razne domaće proizvode.  Ta alpska država je, kada se radi o hrani, poznata po Kranjskim kobasicama, koje osim u Klobasarni u blizini Mestnog trga možete kupiti i u jednoj od prodavaonica domaćih proizvoda u građenom dijelu tržnice. Ako odlučite cijeli dan provesti u shoppingu tu je BTC – jedan od najvećih shopping centara u ovom dijelu Europe. Od centra Ljubljane je udaljen nekoliko minuta vožnje automobilom. Do BTC – a možete doći i gradskim autobusom (linijom 27). Stanica je ispred Pošte Slovenije, 5 minuta hoda udaljena od Prešernovog trga.

Znamenitost Ljubljane i nezaobilazno turističko odredište je i Ljubljanski stari grad. Do njega možete doći uspinjačom ili pješice – šetnjom kroz park šumu. Osim stalnog muzejskog postava u tom srednjovjekovnom dvorcu možete posjetiti i kapelicu Sv. Jurja te se popeti na toranj (Razgledni stolp) s kojeg ćete zasigurno uživati u pogledu na centar, ali i šire područje grada te na obližnje planine.

Dodatne info na:

https://si.parkopedia.com/parking/ljubljana/?arriving=201905252030&leaving=201905252230

Bez komentara

    Ostavi dojam