Menu
Hrvatska / Jednodnevni izleti

Smiljan – Memorijalni centar Nikola Tesla

Kojim putem se iz Senja vratiti u Zagreb? Kad smo prijateljica (koja isto voli putovati) i ja u pitanju – „kružnim“, preko Karlobaga i Baških Oštarija… Razlog – mogućnost da zastanemo na vidikovcu nad Zavratnicom, uživamo u pogledu s Oštarijskih vrata, odemo u Smiljan u rodnu kuću Nikole Tesle i u Gospić na ručak.

Putovanje natrag se pretvorilo u jedan lijep izlet. Ona je prvi put vidjela Zavratnicu, a ja sam ovog puta bila pametnija – preskočila hodanje strmom planinarskom stazom od mora do gore i do vidikovca došla „s gornje strane“, autom i kratkom šetnjom. Zastale smo i na Oštarijskim vratima – prijevoju ceste kroz Velebit koja povezuje obalu i unutrašnjost, Karlobag i Gospić. Iako je pogled na more i otoke divan, meni je pogled bježao na vrhove Kizu i Ljubičko brdo na kojima sam ne tako davno bila, ali rado bi im se vratila. Složile smo se da je to područje baš lijepo. Nakon nekih 20-ak minuta vožnje smo od tamo stigle do mjesta u kojem još ni jedna od nas nije bila – do Smiljana.

Smiljan je malo selo pored Gospića. Poznato je jer se u njemu nalazi rodna kuća Nikole Tesle, u čast kojemu je tamo napravljen memorijalni centar. Mislim da su svi čuli za Nikolu Teslu, jednog od najvećih svjetskih znanstvenika i izumitelja u povijesti, čovjeka koji i da sada živi bi bio ispred svog vremena! Bez njegovog otkrića izmjenične električne struje svijet ne bi bio ovakav kakvog danas poznamo. Teslina turbina, sustav proizvodnje, prijenosa i iskorištavanja višefazne izmjenične električne struje, rasvjeta pomoću struje visoke frekvencije, daljinsko upravljanje – telemehanika i začetci robotike, indukcijski motor, radio, upotreba x – zraka, neonsko osvjetljenje, vakuumiziranje i bežična komunikacija samo su mali dio njegove ostavštine.

Prvo smo posjetile kuću u kojoj se rodio, kako legenda kaže tijekom olujne noći dok su munje obasjavale nebo. Prateći lentu vremena u kojoj su naznačeni bitni događaji u Teslinom životu, paralelno smo pratile i lentu vremena u kojoj su označeni važni svjetski događaji. Dugo smo se zadržale čitajući Tesline izjave. Mene se najviše dojmila ona vezana uz činjenicu da su mnoge njegove ideje i patenti pokradeni od tadašnjih mu suvremenika: „Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.“ Zanimljivo je bilo vidjeti i pisma i povelje koje je dobivao te funkcionalne primjere njegovih izuma kao što su okretno magnetsko polje, indukcijski električni motor, Teslina turbina i transformator. Ispred Tesline rodne kuće se nalazi prikaz udaljenosti od te kuće u Smiljanu do svih za Teslu važnih mjesta.

Iako se školovao, živo i radio u više država te je bio svjetski čovjek, Tesla se ponosio svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Obilazak smo nastavile posjećujući crkvu sv. apostola Petra i Pavla u kojoj je njegov otac služio kao pravoslavni svećenik.

U ispitnoj stanici, koja je umanjena kopija Teslinog laboratorija iz Colorado Springsa, smo bile na demonstraciji prijenosa bežične energije. Odabrani posjetitelji su u rukama držali neonske lampe bez kabla koje su kada je uključen Teslin transformator – svijetlile.

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.

nikola tesla

Obilazak smo završile u multimedijalnom centru gdje smo pogledale dokumentarac o Nikoli Tesli. Unutar centra je i suvenirnica gdje smo kupile nekoliko sitnica, a pored centra je dječje igralište izrađeno tako da podsjeća na neke Tesline izume. Najviše nas se dojmilo koliko je Tesla, iako često neshvaćen i otuđen od svih, zapravo volio ljude i sve što je radio je radio upravo da čovječanstvu jednog dana bude lakše povezati se, komunicirati i općenito bolje živjeti. Genijalac u svakom pogledu, kojem se nakon posjeta Memorijalnom centru još više divimo.

Nakon posjeta Smiljanu smo otišle do obližnjeg Gospića, u Pizzeriju Tomislav. Često tamo navratim nakon planinarenja po Velebitu. Prostor je uredan i ugodan, osoblje ljubazno, a porcije hrane uvijek dovoljne za najesti se. Mene su po ne znam koji puta oduševili ćevapčići zapečeni sa sirom i vrhnjem u kruhu! Obadvije smo se najele kao da je ručak, iako je već bilo doba večere. U Zagreb smo stigle nešto kasnije nego smo planirale, ali sretne i pune dojmova.

Dodatne info:

https://mcnikolatesla.hr/

Bez komentara

    Ostavi dojam