Menu
Austrija / Druge destinacije

Graz

Graz, grad smješten na rijeci Muri i glavni centar Štajerske, drugi je najveći i najmnogoljudniji grad u Austriji. Zbog ugodne kombinacije brojnih građevina uređenih različitim stilovima nastalima kroz povijest i moderne arhitekture, nalazi se na UNESCO-vom popisu kao grad dizajna i povijesnog nasljeđa. Poznat je i kao grad studenata – jedan je od najpopularnijih gradova za studiranje u srednjoj Europi – zbog čega je jedno vrijeme svaki šesti stanovnik Graza bio student! Jeste li znali da se u Grazu nalazi najstariji jazz fakultet u Europi? Da je bio proglašen Europskim gradom kulture? Da, Graz je puno više od shopping destinacije.

grazu je unesco
dodijelio 2 titule
– povijesnog nasljeđa i dizajna.

Pričajući s ljudima koji me okružuju sam saznala da smo prijateljica i ja jedine dvije osobe koje smo bile u Grazu, a da nismo tamo otišle shoppingirati ni u obilazak ikako uključiti shopping. Da, postoje i takve žene. Centar grada i najviše gradske vreve je na Hauptplatzu, glavnom gradskom trgu kojim prolaze svi gradski tramvaji i gdje se nalaze brojni butici i poznate trgovine. Nama su pozornost privukla zanimljiva pročelja zgrada, Gradska vijećnica (Rathaus) te impresivna fontana sa spomenikom nadvojvodi Ivanu („Štajerskom princu“) okruženom s 4 žene koje predstavljaju 4 rijeke – Muru, Dravu, Enns i Sann.

Ako poželite ručati prošetajte do obližnjeg Glockenspielplatza, gdje su se smjestili restorani koji nude lokalnu hranu. U nekoj od brojnih slastičarnica koje su se smjestile u obližnjim uličicama možete popiti kavu i probati neku od tradicionalnih slastica, a na izboru imate i brojne čokolaterije, kafiće i velik irski pub. Popiti kavu ili piće možete i nešto malo dalje od centra – na Murinselu, koji je čak ako i ne zastanete u njegovom kafiću, nezaobilazan ako posjetite Graz.

Murinsel je umjetni otok na Muri. Ima oblik školjke i mostovima povezuje obje strane Mure, tradicionalni Graz kojim dominira Schlossberg i moderni u kojem se ističe Kunsthaus – muzej moderne umjetnosti iz milja često zvan „prijateljski izvanzemaljac“. Uz Kunsthaus se nalazi još jedna neobičan građevina – Željezna kuća (Eisernes Haus), jedna od prvih zgrada u Europi izrađena od lijevanog željeza.

Schlossberg je dvorac na vrhu brda usred Graza do kojeg se može doći Schlossbergbahnom – uspinjačom , Schlossbergliftom – futurističkim dizalom ili pješice. Mi smo za doći do vrha odabrale uspinjaču koja je u kratkom vremenu lako savladala strminu veću od 60%. Uživala sam u šetnji parkom i bilo mi je zanimljivo naići na spomenik lava i općenito spomenike i ploče napravljene u čast hrabrosti u borbi protiv Napoleona, cisternu iz 1547. godine, Kineski paviljon, zvonik (Glockenturum), srednjovjekovne svirače koji svojom glazbom pridonose dojmu.

Najviše pozornosti ipak, sa svojim velikim kazaljkama na satovima i 3 zvona, privlači Uhrturm – simbol Graza. Toranj je okružen cvijećem i klupicama tako da se u toj zelenoj oazi možete odmoriti i pritom uživati u pogledu na grad.

Za silazak sa Schlossberga smo odabrale stube (Kriegsteig), točnije njih 260! Građene su za vrijeme 1. svjetskog rata, od strane austrijskih inženjera i ruskih ratnih zarobljenika. Uz poneko zastajkivanje kako bi uživale u pogledu na kombinaciju tradicije i futurizma, a i da fotkam guštera koji je zastao i pozirao mi, spustile smo se na Schlossbergplatz.

U samom centru Graza se nalaze katedrala, sinagoga i još nekoliko crkvi. Mi smo posjetile baroknu crkvu djevice Marije (Mariahilferkirche) i manastir franjevaca.

Posebno nas se dojmila i Crkva Srca Isusova (Herz Jesu Kirche). Ta neogotička crkva je najviša građevina u Grazu i ima 3. najviši crkveni toranj u Austriji (109,6 m).

gotika, renesansa, barok, secesija, futurizam…
sve je to graz.

Na udaljenosti do koje možete prošetati se nalaze i zgrada Opere i brojni muzeji. U šetnji ćete naići na zanimljive građevine i trgove. Graz ne odaje dojam velikog grada, nekako je tih i unatoč čitavoj svojoj raznolikosti je nevjerojatno skladan i ugodan. Gotika, renesansa, barok, secesija i futurizam na jednom mjestu – da, jednostavno morate posjetiti Graz i doživjeti tu harmoniju starog i suvremenog.

Bez komentara

    Ostavi dojam