Menu
Hrvatska / Jednodnevni izleti

Baćinska jezera

Hrvatska je mala država koja, osim svima poznatih i popularnih destinacija ima i mnogo „skrivenih kutaka“ i mjesta koje vrijedi posjetiti. Baćinska jezera su jedno od takvih mjesta. Smještena su uz mjesto Baćina, po kojem su i dobila ime, pored Ploča. Veoma su blizu mjestima koja čine dno Makarske rivijere, kao što su Zaostrog, Brist i Gradac, susjednoj Bosni i Hercegovini (granični prijelaz Mali Prolog/Crveni Grm), a nisu daleko ni od Makarske od koje ih dijeli malo manje od sat vremena vožnje automobilom.

Baćinska jezera su skup od 7 jezera, 6 povezanih i jednog odvojenog. Kriptodepresijska su što znači da im je dno niže, a površina viša od razine mora. Već sam s vidikovca uz cestu vidjela da su zanimljivih, nepravilnih oblika. Nakon što smo stigli tamo i auto ostavili u hladovini razmatrali smo opcije da ih upoznamo ploveći lađom ili šetajući puteljcima oko njih. S obzirom na to da smo stigli kasnije popodne, nije bilo vremena i za jedno i za drugo, pa smo se odlučili za šetnju. Na Baćinskim jezerima postoji mogućnost i da plovite/surfate na dasci, plivate ili popijete nešto u malom kafiću koji se nalazi odmah na ulazu.

Priroda je tamo prilično divlja i netaknuta. Samo nekoliko koraka dalje od ulaza i već smo bili na stazici okruženi raznim biljnim vrstama. Neke biljke izgledaju kao da su iz doba nastanka svijeta! Odmah sam uočila zanimljive otočiće na jednom od većih jezera, a po putu je bilo svega – od šaša, lopoča i paprati do palmi, limunova, smokava koje se ’’sunčaju’’ i suše, grmova kupina kojima smo se usput malo počastili, ogromnih primjeraka raštike, a naišli smo i na kamilicu nasred staze…

Baćinska jezera su dom mnogim biljnim i životinjskim vrstama od kojih su neke i  zaštićene. Naišli smo na nekoliko kamenih kuća, malo se zadržali i odmorili na jednom molu te dočekali kraj dana u tom fascinantnom okolišu. Odluka da odemo prošetati se pokazala dobrom, jer smo osim u pogledu na jezera uživali i u šetnji stazicama, mostićima i cjelokupnoj prirodi.

Bez komentara

    Ostavi dojam